free accordion menu module

goumaswellness

medicontec

Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής
ΣΟΛΩΜΟY 31, 10682 ΑΘHΝΑ
ΤΗΛ.: 2109629704 & 2109627977
KIN.: 6972509156
FAX: 2103839151
e-mail: prenatalgr@hotmail.com

Ο κλάδος των αισθητικών αποτελεί έναν από του σημαντικότερους κλάδους ΤΩΝ υπηρεσιών. Τα σύγχρονα προβλήματα και τις τάσεις που επικρατούν γίνεται προσπάθεια να προσεγγισθούν στο μικρό αυτό αφιέρωμα, χωρίς βέβαια να υποστηρίζουμε ότι καλύπτουμε την ανάγκη για μια σφαιρική παρουσίαση του κλάδου.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδος κ. Γιούλα Παπαθανασίου ανέλυσε τις απόψεις της για το παρόν και το μέλλον του κλάδου και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους αισθητικούς. Σημαντική εξέλιξη στα δρώμενα του κλάδου είναι η δημιουργία του Επιμελητηρίου Αισθητικής Ελλάδος. Πρόκειται για έναν φορέα που συστάθηκε το 2005 και έχει χαρακτήρα επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Η ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1993 και αριθμούσε έξι σωματεία. Δέκα χρόνια αργότερα (2003) η πορεία δεν ήταν και τόσο καλή, υπό την έννοια ότι είχαν μείνει πέντε ενεργά σωματεία σε όλη την επικράτεια και η συνδικαλιστική οντότητα , ενός τόσο ιδιαίτερου κλάδου κινδύνευε. Την τελευταία τετραετία οι εξελίξεις πήραν άλλη τροπή. Πλέον η Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε έχει στη δύναμη της 12 σωματεία και άμεση πρόθεση των ανθρώπων του κλάδου είναι να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις τους, παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βάλλεται από παντού.

Τα κύρια προβλήματα του κλάδου των αισθητικών
Τα κυριότερα προβλήματα για τον κλάδο των διπλωματούχων αισθητικών απορρέουν από την λειτουργία παράνομων πολυδύναμων μονάδων και γενικότερα από την εκτός νόμου άσκηση του επαγγέλματος. Άνθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη γνώση των κανόνων υγιεινής και την περιφρούρηση της ασφάλειας των καταναλωτών επικαλούνται τον τίτλο του «αισθητικού» με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση των προσωπικών τους κερδών. Αυτή η διαπίστωση με την οποία ερχόμαστε αρκετές φορές αντιμέτωπη στην καθημερινότητας μας διαστρεβλώνει την εικόνα του κλάδου των επαγγελματιών και νομικώς κατοχυρωμένων αισθητικών. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι το καθεστώς έκδοσης αδειών εξασκήσεως επαγγέλματος, όπως και αυτό της χορήγησης άδειων λειτουργίας κέντρων αισθητικής είναι διάτρητα. Σε σημείο μάλιστα που τα παράνομα κέντρα αισθητικής είναι «αγκάθι» για τους επαγγελματίες του χώρου.

Οι θέσεις και τα αιτήματα της Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε
Η παράνομη λειτουργία ορισμένων πολυδύναμων μονάδων (κέντρα αδυνατίσματος) είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες- διπλωματούχους αισθητικούς
Ορισμένα (κέντρα αδυνατίσματος) δεν προσλαμβάνουν αισθητικούς και οι αισθητικές περιποιήσεις πολλές φορές εφαρμόζονται από άσχετους με τον κλάδο των αισθητικών ή στις καλύτερες περιπτώσεις αυτοί που ασκούν αισθητικές περιποιήσεις είναι βοηθοί αισθητικών.
Στους πρόσφατους ελέγχους που διενήργησε η Νομαρχία Αθήνας δεν υπήρχαν διπλωματούχοι αισθητικοί για να εφαρμόσουν αισθητικές περιποιήσεις σε ορι-
σμένες πολυδύναμες μονάδες. Το 40% στα κέντρα αυτά οφείλουν να είναι αισθητικοί διπλωματούχοι
Κομμωτήρια που ασκούν αισθητικές πράξεις αν και το(Π.Δ. 133/2005) έχει σαφώς προσδιορίσει τα δικαιώματα των κομμωτών, δηλαδή στα κομμωτήρια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γίνονται περιποιήσεις προσώπου και σώματος,(Μασάζ- Αποτρίχωση -Καθαρισμός προσώπου) Στον κύκλο των παρανόμων προστέθηκαν και τα ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ (μετά την έκδοση του Π.Δ.219/2006) όπου γίνονται Αισθητικές περιποιήσεις χωρίς την παρουσία αισθητικών κάτι που συνιστά ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στο μεταξύ από την κείμενη νομοθεσία προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι απόφοιτοι των Ι ΕΚ και των ΤΕΕ έχουν δικαίωμα να είναι μόνο βοηθοί αισθητικών. Οι γυμναστές όπως απορρέει από τον ιδρυτικό νόμο του επαγγέλματος δεν ανήκουν στα επαγγέλματα υγείας και κατά συνέπεια δεν έχουν το δικαίωμα να εφαρμόζουν πράξεις υγείας. Από όλα αυτά προκύπτει ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία από τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες, όταν και όπου αυτές εφαρμόζονται, και είναι αυτονόητο ότι αισθητικές περιποιήσεις πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από διπλωματούχους αισθητικούς.
Για την πάταξη της Παράνομης «Άσκησης Επαγγέλματος του Αισθητικού» της παράνομης λειτουργίας είτε «Εργαστηρίων Αισθητικής» , είτε «Πολυδύναμων Μονάδων Αισθητικής - Διαιτολο-γίας -Άσκησης ή Κέντρα Spa», τα Σωματεία- μέλη της ομοσπονδίας αναπτύσσουν πολλαπλή δραστηριότητα ώστε: όπου ασκούνται αισθητικές πράξεις είναι απαραίτητη η παρουσία αισθητικών. Αισθητικοί είναι μόνο όσοι έχουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Αισθητικού. Ξεκάθαρη πρόθεση των ανθρώπων της ομοσπονδίας είναι οι απόφοιτοι ΤΕΕ-ΙΕΚ να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα όχι όμως και ανεξάρτητη άσκηση επαγγέλματος. Ανεξάρτητα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν όσοι εντάσσονται στον ισχύοντα νόμο 361/69 και των συμπληρωματικών διατάξεων. Να γίνει άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης της αισθητικής με την επαγγελματική δραστηριότητα. Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση να συνδέεται άμεσα με την υψηλού επιπέδου παροχή αισθητικών υπηρεσιών. Η αισθητική ως επάγγελμα υγείας όπως εκφράζεται μέσα από τις επαγγελματικές της ενώσεις θα δώσει μάχη ώστε να διασφαλίσει το επίπεδο, το οποίο μέχρι τώρα έχει κατακτήσει. Προστατεύοντας τη Δημόσια Υγεία από κακές εφαρμογές και από «αλεξιπτωτιστές» που έχουν παρεισφρήσει στον κλάδο μας.

Συμβουλές της ΟΣΕΔΑΕ προς το καταναλωτικό κοινό
Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού παραθέτει μια σειρά από παραινέσεις- προτάσεις που σκοπό έχουν την προστασία και της προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών. Να είναι σε εμφανές σημείο αναρτημένη και εύκολα προσβάσιμη στον καταναλωτή η άδεια λειτουργίας εργαστηρίου αισθητικής. Επίσης να είναι ευδιάκριτος, σαφής και επεξηγηματικός ο κατάλογος των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για να είναι νόμιμο ένα κέντρο αδυνατίσματος είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας πολυδύναμης μονάδας. Επίσης πρέπει να βρίσκεται σε διακριτό σημείο της επιχείρησης η άδεια άσκησης επαγγέλματος αισθητικού ή ο σχετικός τίτλος σπουδών αισθητικής. Για τους ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής είναι απαραίτητο το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ Αθηνών ή Θεσσαλονίκης). Για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι απαραίτητη η κτήση του συγκεκριμένου τίτλου σπουδών. Συνήθως στα πολυδύναμα κέντρα (ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής) το κύριο μέρος των εργαζομένων είναι απόφοιτοι ΤΕΕ ή ΙΕΚ. Οι συγκεκριμένοι κατηγορία εργαζομένων έχουν μόνο πρακτική εξειδίκευση στο αντικείμενο και όχι ολοκληρωμένες
 
γνώσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών. Σκοπός της ομοσπονδίας των αισθητικών δεν είναι να μειώσει τις γνώσεις και τις ικανότητες των συγκεκριμένων ατόμων. Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι τα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία των κέντρων αυτών επιβάλλεται να είναι απόφοιτοι ΤΕΙ Αισθητικής και να μην υποκαθίστανται από άτομα που έχουν τίτλους σπουδών χαμηλότερου επιπέδου.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για την πληρέστερη προστασία του καταναλωτικού κοινού διευκρινίζει ότι η ΟΣΕΔΑΕ (Ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου των αισθητικών) αναγνωρίζει ως αισθητικούς μόνο όσους είναι κάτοχοι της άδειας άσκησης επαγγέλματος του αισθητικού βάσει του νόμου 361/69 και του 83/89.
Τα μέλη του ΔΣ της ΟΣΕΔΑΕ καθώς και τα μέλη των Σωματείων- Μελών ανά την Ελλάδα συμβουλεύουν τους καταναλωτές όταν επισκέπτονται πολυδύναμες μονάδες να ζητούν και την σχετική άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού γιατί η νόμιμη άσκηση επαγγέλματος της αισθητικής αποτελεί υπέρτατη ανάγκη γιατί προστατεύει την δημόσια Υγεία. Μέχρι τώρα η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή και οι καταναλωτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ-ΕΚΠΟΙΖΩ) βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ καταγγελία εις βάρος των Εργαστηριούχων Αισθητικών. Αντιθέτως υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για κακές εφαρμογές και κακές οικονομικές συναλλαγές από τις πολυδύναμες μονάδες.
 
Ιστορία και ενέργειες της ΟΣΕΔΑΕ
Η ομοσπονδία των διπλωματούχων αισθητικών ιδρύθηκε το 1993 και αριθμούσε έξι σωματεία. Δέκα χρόνια αργότερα (2003) η πορεία δεν ήταν και τόσο καλή, υπό την έννοια ότι είχαν μείνει πέντε ενεργά σωματεία σε όλη την επικράτεια και η συνδικαλιστική οντότητα, ενός τόσο ιδιαίτερου κλάδου κινδύνευε. Την τελευταία τετραετία οι εξελίξεις πήραν άλλη τροπή. Πλέον η Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε έχει στη δύναμη της 12 σωματεία και άμεση πρόθεση των ανθρώπων του κλάδου είναι να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις τους, παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βάλλεται από παντού. Το πολυπληθέστερο σωματείο της ομοσπονδίας είναι ο ΣΕΠΑΕ με έδρα την Αθήνα. Η ανάγκη των ανθρώπων που στελεχώνουν τον κλάδο των διπλωματούχων αισθητικών οδήγησε και στη δημιουργία σωματείων ανά την ελληνική επικράτεια, προκειμένου τα ζητήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο επάγγελμα να λύνονται το συντομότερο δυνατό. Όπως αναφέρεται και παραπάνω πάγιο αίτημα των ιθυνόντων- και όχι μόνο- του συγκεκριμένου κλάδου- είναι να περιοριστεί, αν όχι να σταματήσει το φαινόμενο της παροχής υπηρεσιών αισθητικής από όσους δεν διαθέτουν την σχετική άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που για να αποφύγουν τη διαδικασία της «αδειοδότησης» εφευρίσκουν διάφορες ιδέες π.χ.κέν-τρο ευεξίας- κέντρο υδροθεραπείας κ.λ.π. Ουσιαστικά όλοι εφαρμόζουν αισθητική αλλά δεν επιθυμούν να μπουν στην διαδικασία της «αδειοδότησης». Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που επίλυσε η Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε είναι αυτό της εξεύρεσης επιπλέον κινήτρων για τους νέους επαγγελματίες που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στο χώρο της αισθητικής. Ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες (αφού το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου αποτελείται από γυναίκες) η ομοσπονδία με τη συνεργασία των κατά τόπους σωματείων πέτυχε να εντάξει τον κλάδο στα επιδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στο μεταξύ έχουν δοθεί στην περιφέρεια (κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης) ουσιαστικά κίνητρα με την ένταξη στο πρόγραμμα Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα- παροχή υπηρεσιών- στην περιφέρεια και το κέντρο
Επιμελητήριο Αισθητικής Ελλάδος
Στις 26 Ιουνίου 2005 συστάθηκε φορέας με την επωνυμία «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», που έχει χαρακτήρα επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ειδικότερα, θα αποβλέπει στο να ενθαρρύνει και να προάγει: Τη διαρκή μελέτη, ανάλυση και ανάπτυξη της Αισθητικής. Την εκπόνηση, συμμετοχή και εκτέλεση προγραμμάτων «Διά βίου εκπαίδευσης». Τη σύνδεση της επιστήμης της αισθητικής με την παροχή υψηλού επιπέδου «Αισθητικών πράξεων», έτσι ώστε να καταστεί η εκπαίδευση μοχλός για μια δυναμική και ανταγωνιστική άσκηση του επαγγέλματος της αισθητικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ανάδειξη της αισθητικής ως αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής παράδοσης της Ελλάδας και τέλος την έρευνα για την ανάδειξη και θεμελίωση της αισθητικής στην ελληνική φιλοσοφική σκέψη.

Δικαιολογητικά για την άσκηση του επαγγέλματος
• Αίτηση στη Νομαρχία
• Αντίγραφο πτυχίου επικυρωμένο
• Ανάγνωση πτυχίου από το Υπουργείο Παιδείας
• Απολυτήριο Γυμνασίου
• Πιστοποιητικό Δήμου ή ταυτότητα επικυρωμένη
• Πιστοποιητικό Ποινικού μητρώου
• Πιστοποιητικό Εισαγγελίας
• Πιστοποιητικό Υγείας από την Υγειονομική Υπηρε
σία της Νομαρχίας
• Παράβολο 7,63 euro
• Φωτοτυπία εκλογικού βιβλιαρίου επικυρωμένη
• Δύο φωτογραφίες
• Παράβολο 29,35 euro
• Υπεύθυνη δήλωση ότι τα τελευταία 5 χρόνια δεν είχε ινστιτούτο

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των TEI
Απόσπασμα από το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 83 σχετικό με τα Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων των τμημάτων Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
Άρθρο 1
1. Οι πτυχιούχοι του τμήματος Αισθητικής της Σχολής Έπαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώ σεις τους ασχολούνται, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός προσδιορίστηκε από τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες είτε αυτοδύναμα και προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα που ενδιαφέρονται για την αισθητική σώματος και προσώπου.
Ειδικότερα οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες
α) Στο θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, β) Στις επιχειρήσεις, που παρασκευάζουν καλλυντικά, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων καλλυντικών προϊόντων, καθώς, και στην ποιοτική απόδοση από αισθητικής πλευράς, γ) Στις επιχειρήσεις, που πωλούν καλλυντικά (φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών), ως υπεύθυνα στελέχη.
δ) Στις νοσοκομειακές μονάδες με δερματολογική ή ενδοκρινολογική ή νευρολογική κλινική σε καθήκοντα συνεργασίας με τους ιατρούς, στον τομέα της ειδικότητας τους (καθαρισμός προσώπου, ριζική αποτρίχωση, απίσχναση κ.λπ.). ε) Σε κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τους. Οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν με βάση την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, εργαστήρια αισθητικής (αισθητική προσώπου και σώματος, ριζική αποτρίχωση, μασάζ, ενόργανη, ανόργανη γυμναστική).
4. Οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα αισθητικής, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητας τους.
5. Οι παραπάνω πτυχιούχοι ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τελευταία Νέα

Φιλοξενία έδρας στα γραφεία του ΣΕΠΑΕ:

Σταδίου 39, Αθήνα - 2ος όροφος
    Τ.Κ.: 10559

Τηλ.: 2103213921- 6948524050

E-mail: info@osedae.gr

facebook


OSEDAE.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας για την ενημέρωση
του επαγγελματία αισθητικού

και επιλεγμένα άρθρα για την
αισθητική και την κοσμητολογία
.

Σας καλούμε να συμμετέχετε και να στηρίζετε τα κατά τόπους Σωματεία έτσι ώστε η φωνή μας να αποκτήσει ΔΥΝΑΜΗ.